Hopp til hovedinnhold

Snøskredvarsel for region Indre Sogn søndag 06.02.2022

Faregrad 3 - Betydelig snøskredfare

Publisert:
Ustabile fokksnøflak kan ligge på vedvarende svakt lag i leområder. I disse områdene er det lett å løse ut skred.

Skredfarevurdering

Vind og vær fortsetter å stå på fra vest. Mye nedbør og vind vil danne ferske fokksnøflak i leheng, hovedsaklig mot øst. I de områdene som får mest vind og snø, kan flakene bli store. Nedover i skogen mot mildværsgrensa vil det legge seg en del ubundet snø, til tider fuktig lavest nede.

Det er kantkorndannelse i forbindelse med skarelaget som ble dannet under mildværet sist helg. Observasjon fra Sogndal torsdag kveld viser at det kan være mulig å løse ut skred på dette. Vær spesielt oppmerksom der snødekket er tynt som f.eks. på rabber og kuler.

Skredproblemer

Fokksnø (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave en bil eller ødelegge et lite hus (str 3).

Nedføyket svakt lag med nysnø

Vedvarende svakt lag (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave en bil eller ødelegge et lite hus (str 3). Fjernutløsing er mulig.

Kantkornet snø under skarelag

Her beskriver vi oppbygningen i snødekket og varslet vær i fjellet på det tidspunktet varselet ble laget. Om dine observasjoner avviker veldig fra det som er beskrevet her, vil ikke nødvendigvis varselet være gjeldende heller. Gjør alltid egne vurderinger eller hold deg unna skredterreng.

Snødekkehistorikk

Lørdag 5. februar 2022

Snøoverflaten består av mye (10-30 cm) tørr nysnø. Den er stort sett ubundet, men har stedvis dannet myke flak. Under dette ligger det i høyden eldre fokksnøflak med varierende størrelse og hardhet, særlig i fjellsider vendt mot øst til sør etter den sterke vinden forrige helg. Vindutsatte plasser i fjellet er avblåst ned til gammelt skarelag. I det siste har det kommet mye nysnø i fjellet og også i en del lavereliggende områder.

Det er kanktkorndannelse under ca. 1100 moh i forbindelse med et lag med mildværsskare fra sist helg. Det varierer rundt omkring i regionen hvor store krystallene har bygget seg opp til å bli. Observasjoner kan tyde på at de er mer velutviklet i indre strøk enn i kystnære strøk.

Torsdag kveld gikk det str. 2 til 3 flakskred ved Dalavatnet i Sogndal. Skredet gikk antakelig på kantkorn i forbindelse med skarelag.

Fra fredag morgen til lørdag morgen kom det 10-30 cm nysnø i fjellet og også ganske langt ned i lavlandet.

Fjellvær

Lørdag 5. februar 2022

10 mm i døgnet, opp mot 20 mm i mest utsatt område. Nedbør som regn opp til 300 moh om kvelden. Liten kuling fra sørvest. -11 °C til -5 °C på 1400 moh. Skyet. Periodevis stiv kuling.

Søndag 6. februar 2022

15 mm i døgnet, opp mot 25 mm i mest utsatt område. Nedbør som regn opp til 100 moh om ettermiddagen. Frisk bris fra sørvest, endring til frisk bris fra vest om ettermiddagen. -11 °C til -6 °C på 1400 moh. Skyet. Mest nedbør lengst i vest. Av og til vestlig liten kuling i høyfjellet.

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.
Forklaring til snøskredvarselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS